Keuzedelen

Jij hebt het voor het kiezen!

Als je kiest voor een mbo-opleiding, word je opgeleid voor een baan of vervolgopleiding op het hbo. In je opleiding krijg je vakken aangeboden, die standaard horen bij je opleiding. Bijvoorbeeld Nederlands en rekenen. Maar ook praktijk- en theorievakken die passen bij je opleiding. Vanaf augustus 2016 heb je daarnaast ook wat te kiezen. Met keuzedelen. Zo kun je zelf een deel van je opleiding invullen. En dat is leuk!

Wat dan?

Image Wat dan?

Vanuit je opleiding krijg je te horen uit welke keuzedelen jij kunt kiezen. Er zijn keuzedelen waarmee je je verder kunt specialiseren in je beroep of keuzedelen die je voorbereiden op een volgende opleiding in het mbo of hbo. 

Na je opleiding aan het werk?

Als je straks klaar bent met je mbo-opleiding en je zoekt een baan, dan kun je je onderscheiden doordat je een keuzedeel hebt gevolgd. Het keuzedeel maakt jouw diploma uniek. Want iedere student kan zich in een ander onderwerp hebben verdiept. Als je een keuzedeel met een voldoende hebt afgerond, dan komt dat op je diploma te staan. Met je diploma in de hand kun je dus aan je toekomstige baas laten zien wat je allemaal in huis hebt. 

Toch verder leren?

Image Toch verder leren?

Als je na je opleiding een andere mbo-opleiding wilt gaan doen of start met een hbo-opleiding, is het slim om je tijdens je opleiding hierop voor te bereiden. De keuzedelen die je hebt gevolgd, kunnen je helpen om in een vervolgopleiding te zorgen voor een makkelijkere start of misschien zelfs wel een vrijstelling. 

Een voorbeeld

Image Een voorbeeld

Stel je volgt de opleiding tot Manager Retail en je wilt later aan de slag bij een winkel in een plaats waar veel Duitsers op vakantie gaan. Dan is het handig als jij Duits kan spreken. Het keuzedeel Duits is dan voor jou heel interessant. 

Wanneer ga je kiezen voor keuzedelen?

Image Wanneer ga je kiezen voor keuzedelen?

Een keuzedeel kan op verschillende momenten in de opleiding worden aangeboden. Dit is aan de opleiding. Specifieke informatie ontvang je dan ook als je gestart bent met de opleiding. Alle keuzedelen worden inhoudelijk afgestemd met het bedrijfsleven. Je studieloopbaanbegeleider (SLB'er),die je leert kennen als je op de opleiding zit, helpt je bij het maken van een goede keuze.

In de Keuzekrant die bestemd is voor personeelsleden, vo-scholen en overige geïnteresseerden, lees je alles over de veranderingen in het onderwijs en de ontwikkelingen. Je kunt de krant via de link in het rechtermenu downloaden. 

© ROC van Twente 2017