Diploma kwijt?

Image Diploma kwijt?

Heb je bij ons, ROC Oost-Nederland of ROC Twente Plus een diploma behaald tussen 1996 en 2007? Ben je je diploma, certificaat of cijferlijst kwijt? Vraag dan een Verklaring Afgelegd Examen aan.

Het kan gebeuren, dat je als oud-student van het ROC van Twente of diens rechtsvoorgangers, waardepapieren bent kwijtgeraakt.
Heel vervelend natuurlijk, als je bijvoorbeeld wilt solliciteren.

Het ROC van Twente helpt je in dergelijke gevallen graag verder. Hiervoor hebben we een aanvraag Verklaring Afgelegd Examen opgesteld.

Wat is een Verklaring Afgelegd Examen?

Een Verklaring Afgelegd Examen (VAE) is een document, waarin staat beschreven dat je daadwerkelijk een diploma of certificaat hebt behaald bij het ROC van Twente (of diens rechtsvoorgangers).
Let op: een VAE is geen nieuw diploma of certificaat. Het heeft echter wel de waarde van een vervangend diploma of certificaat.

Kosten

Aan het aanvragen van een VAE zijn kosten verbonden.
Deze kosten hoef je pas te voldoen als je daadwerkelijk in aanmerking komt voor een VAE. Deze beslissing ligt in handen van het ROC van Twente.
De kosten bedragen € 72,- per verstrekte verklaring.

Hoe kom je in het bezit van een VAE?

Image Hoe kom je in het bezit van een VAE?

Heb je tussen 1996 en 2007 een opleiding of training gevolgd bij het ROC van Twente (of diens rechtsvoorgangers ROC Oost-Nederland en ROC Twente Plus) en deze afgesloten met een diploma, certificaat of cijferlijst, dan kun je een verklaring aanvragen.
Hiervoor vul je een speciaal aanvraagformulier in (zie in de rechterkolom). 

Uiteraard dien je jezelf te kunnen legitimeren en mee te werken aan het aanleveren van benodigde bewijsstukken. 
Als je in aanmerking komt voor een VAE, ontvang je van ons een bevestigingsbrief met daarin het verzoek om de kosten ad € 72,- per verstrekte verklaring te betalen.

Verklaring aanvragen bij DUO?

  • Heb je je opleiding of training voor 1996 afgerond, dan kun je voor jouw verklaring terecht bij DUO. Ook DUO berekent € 72,- per verstrekte verklaring.
  • Heb je je opleiding of training na 2007 afgerond, dan kun je bij DUO inloggen en kosteloos een digitaal uittreksel maken uit het diplomaregister.

Ga voorzichtig om met persoonsgegevens

Op het paspoort, rijbewijs of identiteitskaart staan diverse persoonsgevens, zoals geboortedatum, woonplaats en burgerservicenummer (BSN). Door het kopiëren van deze gegevens vergroot je de kans slachtoffer te worden van identiteitsfraude.
Ga daarom voorzichtig om met persoonsgegevens. Goede adviezen vind je op de site van de overheid>

Waarom dan toch een kopie van het identiteitsbewijs afgeven?

Het afnemen van examens en verstrekken van diploma’s is een wettelijke taak voor onderwijsinstellingen. Een diploma of certificaat is een beschermd waardepapier. Dat geldt ook voor een Verklaring Afgelegd Examen. Vandaar dat we je vooraf om een kopie van het identiteitsbewijs vragen. 

Wat we doen met de kopie van het identiteitsbewijs

Aan de hand van het kopie wordt gecontroleerd of de aanvrager bekend is in onze examenadministratie. Daarmee kunnen we tevens bepalen of je in aanmerking komt voor een Verklaring Afgelegd Examen. Bovendien zorgen we hiermee dat je Verklaring niet in vreemde handen terecht komt.
Gedurende de aanvraag bewaren we het kopie. Na toekenning van de Verklaring geven we je het kopie terug. Blijkt uit de aanvraag en de bewijsstukken dat je toch niet in aanmerking komt voor de verklaring, dan vernietigen we de kopie van het identiteitsbewijs per omgaande.
 

© ROC van Twente 2018