Nieuws

Driedaagse eindbivak voor studenten Veiligheid en Vakmanschap

Image Driedaagse eindbivak voor studenten Veiligheid en Vakmanschap

Alle studenten van de opleiding Veiligheid & vakmanschap (VEVA) hebben vorige week in 52 uur meer dan 70 km afgelegd, lopend, fietsend en per kano. Twee docenten van deze opleiding, Richard Hofmeijer en Nick Ensink op Reimer, hebben deze tocht georganiseerd, waarin een groot beroep werd gedaan op het doorzettings- en incasseringsvermogen van de deelnemers. Studenten brachten tijdens deze bijzondere oefening diverse vaardigheden ten uitvoer die ze gedurende de opleiding hebben geleerd. Onder het motto ‘je moet het maar kunnen’ hebben de studenten alles uit de kast getrokken wat nodig was.

Patrouilles, bouwen, verplaatsen, slotenmars en barbecue

Op dag 1 moesten de studenten VEVA zich om 09.00 uur melden op station Mariënberg. Daar kregen ze de opdracht om zich te verplaatsen naar een boscomplex in de buurt, waar ze zich opnieuw moesten melden. In de instructie die volgde, werd duidelijk dat ze een onderkomen voor de nacht moesten bouwen. Een ander deel van de groep bereidde een verkenningspatrouille voor waarin o.a. bruggen werden geïnspecteerd.
Na het avondeten gaven de niveau 3 studenten het bevel voor de verkenningspatrouille door aan de niveau 2 studenten. Omdat deze patrouille midden in de nacht was, hadden de studenten rust vanaf 20.00 uur. Maar die rust duurde niet lang. Net als in het leger, waar onverwachte zaken eerder regel dan uitzondering zijn, werden de studenten om 23.00 uur van hun bed gelicht met de mededeling dat ze achter vijandelijke linies waren beland en moesten ‘exfiltreren’ (red. militaire term voor ontsnappen naar veilig gebied). Deze nachtelijke verplaatsing, in groepjes van 8 met volle bepakking, vertrok lopend richting Ommen. Van daaruit vertrokken ze met Canadese kano’s over de Regge naar Hellendoorn, waar ze in de ochtend aankwamen.
Na een welverdiende rust stonden hier om 17.00 een aantal ATB’s klaar, waarmee ze zich moesten verplaatsen naar Holten. Daar werden ze (krijgs)gevangen genomen en in een bus gestopt. Deze bus bracht de studenten naar de Lutte, waar ze gedropt zijn om ongezien terug te verplaatsen naar Het Hulsbeek in Oldenzaal. Na een korte rustpauze hier werden de studenten ’s ochtends vroeg gewekt, waarna een afsluitende slotenmars op het programma stond. Deze slotenmars eindigde bij het O.W.C. waar de studenten zich konden douchen en omkleden en vervolgens konden genieten van een welverdiende barbecue.
Ondanks de weinige uren slaap en de vermoeiende opdrachten zijn er weinig studenten uitgevallen. Het was het een leuke en geslaagde oefening, waarbij de studenten hebben laten zien dat ze weer een stap dichter bij hun militaire toekomst zijn. VEVA: je moet het maar kunnen!

Image

© ROC van Twente 2017