Nieuws

Twee nieuwe opleidingen Precisietechniek

Image Twee nieuwe opleidingen Precisietechniek

Het ROC van Twente gaat in het komende schooljaar van start met twee nieuwe opleidingen Precisietechniek. Het betreft de niveau 4 BOL-opleidingen Researchinstrumentmaker en Verspaningstechnoloog. Het aanbieden van beide opleidingen gebeurt op uitdrukkelijk verzoek van het bedrijfsleven in Oost-Nederland dat om hoogwaardig gekwalificeerde technici zit te springen.

Veel aandacht voor praktijk

Het gaat om vierjarige opleidingen, waarvan de eerste twee jaren gelijk zijn. Zeker 40 procent van de tijd wordt besteed aan praktijk. Speciaal hiervoor zal op onze locatie Gieterij in Hengelo een nieuwe werkplaats worden ingericht. Het CNC-gedeelte zal worden aangeboden in samenwerking met STODT. Na de twee gemeenschappelijke jaren, wordt In het derde leerjaar de keuze gemaakt voor één van beide richtingen:

Researchinstrumentmaker

Wie kiest voor deze richting, zal zich voornamelijk bezig gaan houden met het ontwikkelen van prototypes met behulp van de modernste machines en apparaten (o.a. meerassige CNC-bewerkingsmachines). Een researchinstrumentmaker komt meestal te werken in een team met academisch geschoolde onderzoekers. Het is zijn/haar taak om ideeën vanuit dit team om te zetten in werkzame producten en deze te testen op functionaliteit.

Verspaningstechnoloog

Het gaat hier om een vakspecialist die uitstekende kennis en vaardigheden heeft op het gebied van verspanende CNC-technieken. De diverse machines kan hij/zij zelfstandig programmeren en bedienen. Eén van de kerntaken is het realiseren van een 24/7 productieomgeving. Daarnaast heeft hij kennis van het ontwikkelen en inrichten van automatiseringssystemen, zoals robotica.

Uitstekend toekomstperspectief

Image Uitstekend toekomstperspectief Het eerste studiejaar zal plaats bieden aan maximaal 24 studenten. Wie voor één van de opleidingen Precisietechniek kiest, kiest meteen ook voor een uitstekend toekomstperspectief. Er is nu al een tekort aan vaklieden op het gebied van CNC-verspaning in deze regio. In verband met vergrijzing en ontwikkelingen op het gebied van nieuwe technologieën, zal de vraag naar technici van dit niveau alleen maar toenemen. Niet voor niets hebben reeds 20 bedrijven in Oost-Nederland toegezegd een bijdrage te willen leveren in de vorm van (mede-)financiering en/of het aanbieden van een stageplaats.

Meer weten?

Op 21 maart is er een informatieavond over de nieuwe precisietechniek-opleidingen van het ROC van Twente. Locatie: Gieterij Hengelo Lokaal HA 1.406 Zuidzijde eerste verdieping. Tijd 19:00 - 21:00 uur

© ROC van Twente 2017