Wat is de leerweg BBL?

Image Wat is de leerweg BBL?

Voor bedrijven en instellingen is de BBL belangrijk omdat het een mogelijkheid biedt om aan vakbekwaam personeel te komen.

De Beroepsbegeleidende Leerweg (BBL) is een vorm van werkend leren. De deelnemer werkt in een erkend leerbedrijf of instelling en gaat gemiddeld één dag (of twee avonden) in de week naar school. 

Opleidingen van niveau 1 t/m 4

Er zijn ongeveer 700 erkende beroepsopleidingen in het mbo.
De opleidingen zijn op het niveau van assistent (niveau 1) tot het niveau van gespecialiseerd beroepsbeoefenaar (niveau 4).

Iedereen vanaf 16 jaar die voldoet aan de toelatingseisen kan meedoen aan de opleidingen.

Rol brancheverenigingen

De Kenniscentra beroepsonderwijs bedrijfsleven (brancheverenigingen waarin werkgevers en werknemers zijn vertegenwoordigd) hebben veel invloed op de inhoud en kwaliteit van de beroepsopleidingen.

De BBL-opleidingen zijn dan ook wettelijk erkend. 

Belastingvoordeel en subsidies

Het is voor bedrijven en instellingen aantrekkelijker geworden om iemand in dienst te nemen via de Beroepsbegeleidende Leerweg (BBL).

De Rijksoverheid heeft diverse subsidieregels. Om in aanmerking te komen voor een subsidie dient u aan een aantal voorwaarden te voldoen. U leest er alles over op de speciale webpagina >. Hier vindt u ook het aanvraagformulier voor subsidies. Let op: dien uw aanvraag tijdig in!

© ROC van Twente 2018